Er beweegt wat aan de stroom |
Tegen de stroom in |
In de pers verschenen de laatste weken en maanden herhaaldelijk negatieve berichten, uitgaande van diverse organisaties, als zou de liberalisering van de energiemarkten nauwelijks aanleiding kunnen geven tot tariefdalingen. De oorzaak zou vooral liggen in de bemoeizucht van de overheid om de markt met zogenaamde openbaredienstverplichtingen toch nog aan bepaalde verplichtingen bloot te stellen.
In onze nieuwsbrief van 10 april 2002 (Zie je de euro's ook al door je meter stromen?) betoogden we al dat een en ander perfect past in een strategie om potentiële alternatieve aanbieders af te schrikken. Maar ook potentiële switchers worden door dergelijke berichtgeving op een subtiele manier aangezet om toch maar gauw, tegen de huidige of iets lagere tarieven, hun contract bij hun bestaande leverancier te verlengen en geen avonturen aan te gaan door met andere leveranciers scheep te gaan.
Een van de verplichtingen die de overheid oplegde is o.a. de eis dat tegen het midden van dit jaar de prijzen in België op het niveau zouden liggen van deze in het buitenland.
Vanaf 1 juli 2002 wordt aan deze eis dus gehoor gegeven. De algemene laagspanningstarieven worden dan aangepast. De huishoudelijke en professionele klanten (zelfstandigen en kleine KMO), wiens handicap ten opzichte van het buitenland ook het hoogst is, zijn bijgevolg eens te meer de begunstigden van deze maatregel.
Het vast recht gaat met 1,65 euro naar beneden en de de kilowattuurprijs tijdens de dag verlaagt met 0,42 eurocent (16,7 frank-centiemen). De prijs voor de nachtelijke kWh worden niet aangepast. Voor het nachtarief is België reeds competitief met het buitenland.
De eerste 100 kWh voor elk gezin + telkens 100 kWh voor elk gezinslid, blijven gratis in Vlaanderen. Om het financiële effect van de Vlaamse openbaredienstverplichting voor het kliënteel ook in Wallonië en Brussel te garanderen, wordt in deze gewesten een equivalente tijdelijke korting van 45 euro op het vast recht toegepast. Deze korting is echter onafhankelijk van de gezinssamenstelling.
De nieuwe tariefdaling van 2,68 % is echter maar klein bier ten opzichte van wat ons tegen 1 juli van volgend jaar te wachten staat. Er is nu al beslist dat op 1 juli 2003 in Wallonië en Brussel het vast recht van 57,65 naar 12,69 euro wordt teruggebracht (aan de huidige index). De zogenaamde tijdelijke korting in Wallonië en Brussel zal dan worden afgeschaft.
Voor Vlaanderen zal er op 1 juli 2003 geen officieel tarief meer bestaan (met uitzondering misschien van een sociaal tarief). In Vlaanderen zal men kunnen inkopen bij wie de laagste tarieven hanteert. In Wallonië en Brussel blijft men gebonden aan zijn huidige leverancier.
De grote vaste tariefdaling in Wallonië en Brussel op 1 juli 2003 (en de huidige tijdelijke korting), laten vermoeden dat de monopolie-prijzen in België zich zullen richten naar de marktprijzen van Vlaanderen.
De maandelijkse vermogentermen van de industriële hoogspanningstarieven van de distributie (tarieven A en B) gaan eveneens naar beneden, behalve voor het specifieke tarief voor electrothermietoepassingen, die zoals het nachttarief eveneens reeds competitief zijn ten opzichte van het buitenland.
De laatste weken hebben diverse marktpartijen al laten weten dat zij klaar staan om deze confrontatie in Vlaanderen aan te gaan. Laten wij hopen dat de stilte voor de storm, waarover wij het nog hadden in onze nieuwsbrief van 25 februari, nu uitbarst in een gezond zomers onweer, dat ons weer doet ademen en een frisse wind laat waaien over onze stroom.
De tarieven die sinds enkele tijd voor professionelen en huishoudelijke klanten gelijk zijn, staan zoals altijd op www.stroomtarieven.be/huishoudelijk.htm.
De industriële tarieven A en B vindt u op industrieel-a.htm en industrieel-b.htm
| Top | Archief overzicht | Terug | Home | |