Er beweegt wat aan de stroom


 

Stroom in vrije val

 

De elektriciteitsmarkt in Vlaanderen

Op een persconferentie van 15 mei 2007 gaf de VREG meer uitleg over de laatste ontwikkelingen op de Vlaamse energiemarkt.

Haar voornaamste conclusies luiden als volgt:

Voorts verwacht de VREG een verdere daling van de tarieven, als gevolg van de internationaal dalende olie- en gasprijzen.

 

De prijzen van mei

Onze berekeningsmodule (zie www.stroomtarieven.be/bereken.php) lijkt de dalende tendens te bevestigen. Dank zij de sterke daling van de zogenaamde Nc parameter in april 2007, viel er voor de meeeste leveranciers in mei 2007 een gevoelige daling van de tarieven te noteren met ongeveer 0,30 cent per KWh ten opzichte van april, en dit zelfs ook voor het nachttarief en het uitsluitend nachttarief.

Uitzondering vormt hierop Electrabel Standaard en Electrabel Energy Plus variabel, die met 0,04 cent stijgen. Oorzaak hiervan is de door ons al dikwijls aangehaalde methode van Electrabel om gemiddelde prijzen te afficheren over de laatste 12 maanden. Dit blijkt ook duidelijk uit de tendens van Electrabel Energy Plus vast, waarvan de prijs met niet minder dan 0,5 cent daalt!

Zoals vorige maand uiteengezet, schakelt Essent haar "normale" tarieven gelijk met deze van groene stroom. Ook deze maand vertonen deze laatste nog een lichte stijging.

 

Nuon als buitenbeentje

Nuon is dan weer een speciaal geval. Sinds september 2006 hanteerde Nuon Flex een verschillend energietarief in het gemengde netgebied dan in het "zuivere" netgebied. Dat was blijkbaar geen goede strategie, want vanaf mei 2007 worden in Vlaanderen en zelfs in WalloniŽ opnieuw dezelfde energietarieven gehanteerd, ongeacht het netgebied. Dit heeft voor gevolg dat de ene er wat beter uitkomt tegenover vroeger, de andere al wat minder.

Bovendien blijken als gevolg daarvan voor de klanten in het gemengde netgebied en met een enkelvoudige meter de tarieven van Nuon Flex te stijgen, terwijl zowel de dagtarieven als de nachttarieven bij klanten met een tweevoudige meter dalen. Begrijpe wie kan!

Nuon is zowat de kampioen van de wijzigende tariefstructuren, want ook in het verleden heeft Nuon haar stucturen meermaals aangepast. Zo bestaat er trouwens nog altijd een Nuon Comfort, met vaste tarieven, maar niet voor nieuwe klanten.

Het ook al weer specifieke Nuon WeekendPlus tarief daalt overigens met zo'n 0,35 cent ten opzichte van de laatste noteringen (feb-apr 2007) en dit zowel voor de piekuren als voor de daluren.

 

Luminus

Ondanks het feit dat we nu al midden mei zijn, heeft Luminus nog steeds geen tarieven voor deze maand bekendgemaakt.

 

Tot slot

De indexeringsparameter Nc vertoonde ook in mei 2007 een licht dalende tendens. De tarieven voor juni zouden dus nog iets verder kunnen dalen.Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |