Er beweegt wat aan de stroom


 

Het is niet alles goud wat blinkt (deel 1)

 

Weekendtarief.

Verschillende kranten berichtten vandaag over het voornemen van de elektriciteitsleveranciers om hun tarieven te verhogen, dit als gevolg van de uitbreiding van het nachttarief tot het weekend op 1 januari 2007. De tariefverhogingen zullen volgens de kranten tussen de 10 en de 15% bedragen. Sommige kranten maken zich daar ook bijzonder boos over. "Goedkoop weekendtarief blijkt maat voor niets" bloklettert de Gazet van Antwerpen.

Regelmatige lezers van onze nieuwsbrief wisten dit nochtans al lang. Reeds van bij het prille begin van dit idee waarschuwde stroomtarieven.be voor de nu vastgestelde prijsstijgingen (zie overzicht van onze archieven). Stroomtarieven.be kwam tot de conclusie dat die prijsstijgingen overigens ook normaal zijn. De elektriciteitsmaatschappijen moeten immers uit hun kosten zien te komen. Bij dalende inkomsten gedurende het weekend, lijden zij immers verlies. Zie voor meer informatie ook nog onze opmerkingen voor elk van de leveranciers in onze vergelijkdende berekeningsmodule ( bereken.php ).

Maar er is meer: de elektriciteitsleveranciers baseren zich voor deze aangekondigde verhoging nog steeds op de huidige nettarieven. In werkelijkheid zullen ook de nettarieven vanaf 1 januari 2007 moeten stijgen, willen de netbeheerders eveneens uit hun kosten komen. Dit hebben de kranten, en de elektriciteitsleveranciers, er nog niet bijverteld. Nochtans zullen de verhoogde nettarieven door de elektriciteitsmaatschappijen uiteraard eveneens worden doorgerekend. In de meeste contracten staat trouwens uitdrukkelijk dat elke wijziging van het nettarief in de uiteindelijke prijs wordt doorgerekend.

Aangezien half november 2006 nog niemand weet met hoeveel de nettarieven vanaf 1 januari 2007 zullen stijgen, en uiteraard ook om commerciŽle redenen teneinde de schok niet te groot te maken, wordt hiervan nog geen gewag gemaakt. Er kan worden aangenomen dat het distributienettarief voor de nachtelijke uren en het weekend (vanaf 1 januari 2007 dus "daluren" te noemen) met niet minder dan zo'n 30 ŗ 35% zal verhogen, tenminste voor zover ook het dagtarief niet wijzigt. Dit laatste is in principe verboden om de mensen die geen tweevoudige uurmeter hebben niet te benadelen.

Om hun klanten toch enigszins gunstig te stemmen, en ook om nieuwe klanten te werven, heeft Nuon er wat op gevonden. Nuon introduceerde recent het WeekendPlus tarief. Plus betekent dat je 20,5% van je dagverbruik aan daltarief zal kunnen rekenen. Maar ook hier is opletten geblazen: ook Nuon WeekendPlus (zie weekendplus.php) houdt nog steeds slechts rekening met de huidige nettarieven. De verwachte wijzigingen hiervan zullen na 1 januari 2007 eveneens worden doorgerekend in het uiteindelijke resultaat.Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |