Er beweegt wat aan de stroom


 

Pruimen op de stroom

 

4 augustus 2006.

Het is pruimentijd en er valt dus niet veel te beleven op de stroom, zou je denken. En inderdaad, de meeste stroomprijzen bleven ongewijzigd bij de overgang naar de maand augustus. Nochtans ging de index van de stroomprijzen de laatste tijd in dalende lijn. Hoe komt het dan dat aleen Citypower haar prijzen heeft verlaagd, terwijl de prijzen van Electrabel "Energy Plus Geïndexeerd" en "Wase Wind" zelfs stegen?

De oplossing ligt in de perverse communicatie die er aangaande die indexering de voorbije maanden werd op na gehouden. Wij kloegen dit al aan in onze nieuwsbrief "Stromen die flatteren" van 31 mei 2005 (zie archief)

Vooreerst het geval "Electrabel geïndexeerd" dus.

Ondanks de overeenkomsten met minister van Consumentenzaken Freya Van den Bossche om dat niet langer te doen, bleef Electrabel ook na 1 juli 2006 haar prijzen publiceren op basis van de index van de laatste 12 maanden. Dit deed zij destijds als eerste om de cijfers wat op te smukken. Natuurlijk betaalt iedereen uiteindelijk wel aan de index van het ogenblik en daarna ook aan de index van later.

Bij stijgende index is het nuttig prijzen uit het verleden te publiceren. Nu weet iedereen dat in 2006 en ook begin 2006 de energieprijzen voortdurend en ook behoorlijk stegen. Een vertraagde index gebruiken in uw publicatie, maar toch factureren aan de lopende index, flatteert dus in niet geringe mate de cijfers. De meeste anderen volgden trouwens dit voorbeeld. Nu is het zo dat het prijsgemiddelde van de laatste 12 maanden in augustus 2006 nog steeds bleef stijgen en dus bleven ook de prijzen van Electrabel schijnbaar stijgen. Schijnbaar, want in werkelijkheid waren die al lang gestegen, alleen werden ze zo niet gecommuniceerd.

Sinds 1 juli 2006 vindt Van den Bossche dat dit niet langer kan en schikten sommigen zich toen daar dan ook naar, handig gebruik makend van het feit dat de prijzen ondertussen al enkele maanden DAALDEN. Het ene compenseert het andere, met als gevolg inderdaad weinig beweging in de prijzen, maar dus niet als gevolg van de pruimentijd, maar van een gewijzigde communicatie-strategie. Vanaf juli-augustus 2006 werd het trouwens (tijdelijk ?) nuttiger om de reële prijsevolutie te volgen in de communicatie.

Het geval Citypower dan. Citypower had zich vroeger al geconformeerd en gelet op de dalende index van de laatste maanden, daalden dus ook haar prijzen op 1 augustus 2006. Maar er is nog meer. Citypower publiceerde haar tarieven voor de maand juli nog op basis van de index van de maand april, op dat ogenblik niet echt de laatst bekende maand dus. Dat kwam beter uit, want de stroomindex van mei was wat gestegen tegenover die van april. Toch nog even proberen dus om de cijfers nog wat op te smukken, ondanks de overeenkomst met Van den Bossche om de "laatst bekende" indexeringscijfers te gebruiken.

Nu wil het toeval dat na mei de stroomindex weer daalde. Wat kan je dan beter doen dan de maand mei vergeten en bij de publicatie van je prijzen er een maandje overheen te stappen en dus toch recenter en gunstiger cijfers gebruiken.

De prijsstijging van Wase Wind is minder gemakkelijk te verklaren. Wase Wind heeft nooit indexeringscijfers gebruikt. Wellicht heeft de prijsstijging van augustus 2006 ergens te maken met haar vernieuwde marktstrategie om haar prijzen over een langere periode dan één maand te publiceren.

Overigens daalde de stroomindex van de maanden juli en augustus 2006 nog verder, en dit bovendien in niet geringe mate ! Het rijpe fruit komt als een geschenk uit de hemel gevallen voor de andere leveranciers die hun prijzen over een periode van drie maanden publiceren, i.p.v. elke maand opnieuw.



Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |