Er beweegt wat aan de stroom


 

Stromen die flatteren

 

De index van de elektriciteitsprijzen daalde tweemaal na elkaar in de maanden april en mei van 2005. En toch stegen de prijzen van o.a. de standaardleveranciers tijdens deze twee maanden. Hoe kan dat?

Eenvoudig : in tegenstelling tot sommige anderen, publiceren o.a. de standaardleveranciers niet de prijzen van vandaag, maar de gemiddelde prijs van de laatste twaalf maanden. Zij doen dat om wat meer geflatteerde cijfers te bekomen, want in normale omstandigheden stijgt de index uiteraard en dan is het altijd mooi meegenomen om de vorige indexen te gebruiken bij de communicatie naar de potentiŽle klant.

De laatste tijd is de situatie echter omgekeerd : de prijzen van 2004 waren historisch zeer hoog (vandaar de beslissing van deze leveranciers om geflatteerde cijfers te gebruiken), zodat ook het gemiddelde over de laatste 12 maanden tijdens de maanden april en mei nog steeg.

Hoe dan ook, de huidige index is nog altijd hoger dan het gemiddelde van de laatste 12 maanden, zodat de cijfers ten opzichte van de werkelijkheid nog steeds geflatteerd blijven.

Het mooist kan je dat zien bij Luminus : terwijl de prijzen voor Luminus Standaard en Luminus Actief in april en mei stegen, bleven die van Luminus Direct op hetzelfde niveau, met uitzondering van deze in het netgebied van de WVEM. Ook andere leveranciers die niet over de laatste twaalf maanden indexeren, hielden het meestal bij stabiele prijzen, terwijl Citypower consequent haar prijzen verlaagde.

--------Publiciteit-----------------------

Voor haar gepersonaliseerde mailings maakt stroomtarieven.be gebruik van de Aplication Server van de firma HeWiCOM uit Opwijk (zie www.hewicom.be).

-------------------------------------------

Voor leveringen in de maand juni stijgt de index evenwel opnieuw en ook het gemiddelde over de laatste 12 maanden blijft stijgen. Misschien een gelegenheid om (opnieuw) na te gaan of je nog wel goed zit bij je huidige leverancier (zie www.stroomtarieven.be/bereken.php).

Laat je overigens niet misleiden door de prijzen 'over de laatste twaalf maanden', want uiteraard betaal je voor je verbruik van vandaag wel de prijs van vandaag, ook bij de leveranciers die op de genoemde manier hun prijzen bekend maken. Alleen heeft de factuur die je vandaag eventueel zou krijgen, wel betrekking op de verbruiken van de laatste 365 dagen.

Toch zal die factuur niet overeenkomen met de gepubliceerde cijfers, want naast de gemiddelde prijs van de elektriciteit over de laatste twaalf maanden, publiceren diezelfde leveranciers wel de huidige nettarieven. En deze waren vorig jaar nog beduidend hoger dan dit jaar !

Besluit van dit verhaal : bepaalde leveranciers nemen - althans in hun publicaties, maar niet voor hun werkelijke facturering - telkens het mooiste van twee werelden.


Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |