Er beweegt wat aan de stroom |
Ieder zijn waarheid
Test-Aankoop vergeleek de stroomprijzen van de zogenaamde standaardleveranciers in enkele landen. Een internationale vergelijking maken wordt steeds moeilijker: er zijn nog al wat prijsverschillen tussen de leveranciers in eenzelfde land. Vraag het maar aan de VREG, en zeker de regulator in het Verenigd Koninkrijk: die hameren er telkens op dat je veel kan winnen door regelmatig te switchen. Toch heeft Test-Aankoop zich gewaagd aan een vergelijking tussen België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Portugal. Denemarken is er niet bij, maar het is wel geweten dat Denemarken heel hoge elektriciteitstarieven heeft.
De verglijking van Test-Aankoop laat zien dat naar gelang het gezinsverbruik er toch wel wat verschuivingen zijn in de volgorde van meest of minder dure landen. Frankrijk is traditioneel het goedkoopst. Frankrijk steunt zijn energieleveranciers, heft een lage BTW en heeft eigenlijk nog altijd geen vrije prijszetting op de residentiële markt. Alleen voor verbruiken van minder dan 1200 kWh per jaar is Italië en vooral Nederland goedkoper.
Duitsland is dan weer voor de meeste verbruikers het duurst. De meeste verbruikers zitten aan ongeveer 3500 kWh verbuik per jaar. Voor meer dan 7500 kWh per jaar zijn Nederland en Italië dan weer de duurste. Omgekeerd dus dan voor de lage verbruikers. Een algemene tendens om de "duurste" of de "goedkoopste" te zijn, ongeacht het verbruik, is er dus niet.
België blijkt het duurst te zijn voor de laagste verbruiken, en na Duitsland ook voor de meest gangbare verbruiken, maar voor verbruiken van meer dan 7500 kWh per jaar behoort België zowat tot de middenmoot.
Vergelijken blijft moeilijk, zeker in een periode van veranderende energieprijzen in Europa.
De test werd uitgevoerd in februari van dit jaar, maar ondertussen zijn de prijzen wel overal gedaald. En niet in elk land worden de stijgende of dalende internationale energieprijzen met dezelfde snelheid voelbaar in de elektriciteitsprijs. Naast de verschillen in BTW moet ook nog rekening worden gehouden met allerhande andere taksen en verplichtingen, bijvoorbeeld het al dan niet bestaan van sociale tarieven, verplichtingen van groene stroom, wettelijke prijsdoorrekeningsmogelijkheden, enz. Vlaanderen is ook de enige regio in Europa waar een pakket gratis elektriciteit bestaat. Dit bestaat ook in Wallonië niet. En hoe bepaal je dan een Belgische prijs, om nog maar een moeilijkheid te noemen?
Het zal niet verwonderen dat Electrabel al opmerkingen heeft gemaakt over deze conclusies. Electrabel beweert dat de elektriciteitsprijs in België wel degelijk concurrentieel is ten opzichte van het buitenland. Ieder zijn waarheid dus.
Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.
| Top | Archief overzicht | Terug | Home | |