Er beweegt wat aan de stroom


 

Het is niet alles goud wat blinkt (deel 2)

 

De Vlaamse Regering bevestigde vorige vrijdag (22 november 2006) haar voornemen om aan mensen die hun elektriciteitsrekening niet kunnen betalen, toch altijd minimaal 10 ampère ter beschikking te stellen. Let op: het gaat om mensen die, eventueel voorlopig, niet kunnen betalen, dus niet om mensen die niet willen betalen. "Eventueel voorlopig" niet kunnen betalen, want het verbruik blijft hoe dan ook achteraf toch nog een schuld. De evaluatie gebeurt door een "Locale Adviescommissie" (LAC) in de gemeente, met samenwerking van het OCMW.

Deze maatregel wordt genomen om mensen met betalingsmoeilijkheden een menswaardig leven te gunnen. Totnogtoe was de gegarandeerde "minimale levering" beperkt tot 6 ampère. Hiermee is het niet mogelijk om bijvoorbeeld de was te strijken en ook nog andere elektrische verbruikers aan te laten staan. Strijken en TV kijken of strijken zonder eerst de stekker van de frigo uit het stopcontact te trekken, is met 6 ampère niet mogelijk.

De verhoging van 6 naar 10 ampère is bijna een verdubbeling. Niets dan blinkende gezichten dus. Met 10 ampère kan je een kleine tot middelgrote diepvrieszaak runnen met 10 diepvriezers, een callcenter met minstens 30 medewerkers, een kledingboetiek met niet minder dan 100 spaarlampen, die elk evenweel licht geven als gloeilampen van 100 watt, maar ... in de meeste gevallen kan je nog altijd geen wasmachine laten draaien, laat staan er nog een andere elektriciteitsverbruiker bijnemen.

Het maakt geen verschil of je wast op 90 graden, dan wel op 40 graden. Een was op 40 graden is wel energiezuiniger dan op 90 graden, maar tijdens het opwarmen zal de machine onvermijdelijk meer dan 10 ampère vragen. De periode van opwarming zal korter zijn en bijgevolg zal ook het verbruik lager zijn, maar tijdens de opwarming moet de machine toch "al haar krachten" leveren om het water op te warmen.

Ampère staat dus voor kracht. Verbruik is heel wat anders. Verbruik is kracht maal de tijd dat de kracht wordt uitgeoefend. Eigenaardig genoeg zullen vele oudere machines wellicht wel genoegen nemen met die 10 ampère. De nieuwe machines zijn immers veel te krachtig, maar anderzijds wel energiezuinig. Allen naar de kringloopwinkel dus om energieverslindende wasmachines te kopen en zo gebruik te kunnen maken van de nieuwe regeling.

Wie geen geld heeft om kolen te kopen, kan nu ook een elektrisch bijzetvuurtje gebruiken. Met 6 ampère was dat niet mogelijk, of je moest al een heel klein vuurtje hebben. Bovendien zou je het met zo'n klein toesteltje niet veel warmer hebben gehad. Met 10 ampère kan je met de meeste bijzetvuurtjes je huiskamer wel, tenminste dan toch een klein beetje, verwarmen. Bovendien wordt de winterperiode tijdens dewelke hoe dan ook niet mag worden afgesloten (ook niet als je wel kan, maar niet wil betalen), nu uitgebreid. Deze periode loopt nu van 1 december tot 1 maart.

Wanneer je kolen wil sparen, kan je dus alleen al tijdens deze "winter"periode van drie maanden, als je uitsluitend tijdens de dag verwarmt, je elektriciteitsschulden rustig met zo'n 690 euro laten oplopen. Als je ook nog eens 's nachts verwarmt, wordt dit ongeveer 1050 euro. Vroeger was dat "slechts" 410, respectievelijk 630 euro, voor zover je uberhaupt al een toestelletje had dat maar 6 ampère 'trekt'.

Bovenstaande klinkt synisch, maar eigenlijk is het dat ook.

Gelukkig is er ook een positieve noot aan de regeringsmaatregel van 22 november 2006. Tegelijkertijd besliste de Vlaamse Regering dat budgetmeters voortaan gratis worden geplaatst. Vroeger moesten de mensen die "niet beschermd" waren, maar toch betalingsmoeilijkheden hadden, eerst nog eens betalen om deze speciale meter te laten plaatsen. Met een budgetmeter kan je je budget beter beheren. Je moet dergelijke elektriciteitsmeter telkens met een soort protonkaart, met enkele euro's opladen, om stroom te kunnen gebruiken. Wanneer de meter of je protonkaart op is, kan je bij de elektriciteitsnetbeheerder of bij het OCMW, eventueel ook bij de gemeente, of zelfs nog op andere plaatsen waar een "oplaadpunt" beschikbaar is, een klein bedrag laten overplaatsen.

Dit kleine bedrag is voldoende om de volledige beschikbaarheid te hebben over je elektriciteit, tot wel 40 (veertig) ampère! Gedaan dus met de miserie van "gesprongen" zekeringen of het gesukkel door telkens een apparaat te moeten uitschakelen om een ander te gebruiken. Geen enkel huishoudelijk apparaat zal nog dienst weigeren, tenminste niet zolang er nog een paar eurocentjes op je meter staat.

Met één euro in je budgetmeter kan je uren wassen, strijken en drogen. Maar geen dagen. Je krijgt dus volle kracht, maar je verbruik (herinner je wat hierboven staat: verbruik = kracht maal de tijd die je deze kracht gebruikt) wordt beperkt. Eenmaal je euro verbruikt, gaat de budgetmeter opnieuw op minimale kracht. Spijtig dat die minimale kracht nu dus is opgetrokken, want dat zal vele mensen in de verleiding brengen om ook elektrisch te verwarmem.

Verwarmen is zowat het slechtste wat je met elektriciteit kan doen, want enorm kostelijk (ook in wasmachines, droogkasten, strijkijzers, enz!). In tegenstelling tot het runnen van diepvrieszaken, callcenters, grote kledingboetieks of noem maar op, is elektrische verwarming niet mogelijk met weinig elektrische kracht, terwijl de tijd die je deze kracht nodig hebt, je letterlijk arm verwarmt.



Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |