Onenigheid op de stroom
Het nieuwe jaar 2006 werd goed ingezet met over het algemeen dalende distributie- en transportnettarieven, maar wist u dat:
- niet alle distributienettarieven dalen? Naargelang de netbeheerder gaat het zelfs om een stijging van meer dan 10 % (Imea) tot een wezenlijke daling van zo'n 15 % bij Sibelgas en PBE. Niet alle netbeheerders hebben blijkbaar evenveel hun best gedaan of zijn het minstens oneens over de evolutie van de kostprijzen.
- bij de leveranciers de nieuwe nettarieven nog niet goed gekend zijn? Elke leverancier heeft zo wat zijn eigen interpretatie van de nieuwe nettarieven. Vooral voor de klanten van Gaselwest blijkt men het niet eens te zijn. Ook is elke leverancier het nog niet helemaal eens over bijvoorbeeld de transporttarieven die bij Iveg of Intermosane moeten worden aangerekend.
- niet alle leveranciers de daling ook doorrekenen? Zo heeft men het eigenaardige verschijnsel dat de "vaste" tarieven meestal wel dalen (weliswaar niet bij iedereen) in tegenstelling tot hun benaming, maar dat diegenen die een 'geïndexeerde' prijs voorstellen, gewoon blijven verder indexeren (en dus hun prijs verhogen), alsof er geen kostenreductie heeft plaatsgehad. Dit is onder andere het geval bij de standaardleveranciers.
- er ook onenigheid bestaat over de hoogte van de zogenaamde fedrale bijdrage? Sinds 1 oktober 2005 is er nog slechts één federale bijdrage, gelijk voor alle distributienetten. Niet elke leverancier is daar blijkbaar van overtuigd. Sommigen rekenen nog altijd met vijf bijdragen, verschillend per netbeheerder. Onnodig te zeggen dat zowel die ene bijdrage, als de totale sommen van de vijf bijdragen uit het verleden, ook verschillen naargelang de interpretatie van de leverancier. Gelukkig dat men het wel eens is over de Elia-taks en de energiebijdrage (of "energietaks"), maar dan weer niet over de groenestroombijdrage en de WKK-bijdrage (die eigenlijk geen taksen zijn, maar kosten).
- wat die ene globale federale bijdrage betreft, de overheden het zelf niet goed weten? Volgens de energieregulator CREG bedraagt die voor het jaar 2006 0,18987 cent/kWh exclusief BTW, of 0,229742 cent/kWh inclusief BTW, terwijl de FOD Economie (Ministerie van Economische Zaken) het op 0,15519 cent/kWh houdt en daarbij zelfs niet vermeldt of dat inclusief dan wel exclusief BTW is.
- u voor 2006 ook meer geld terugkrijgt voor uw "gratis" kWh? Ter herinnering: ieder gezin heeft per kalenderjaar recht op 100 kWh gratis elektriciteit en ieder gezinslid daarbovenop ook nog eens 100 kWh. Een gezin met vier personen krijgt dus 500 kWh gratis, en dit niet aan het tarief van de leverancier, zoals sommige van die leveranciers nog altijd laten uitschijnen, maar aan het officiële tarief, vastgelegd door de federale overheid, dat geldig was op 1 januari 2006. Ook wat dat laatste betreft is er evenwel onenigheid en weet men niet goed wat nu dat 'officiële tarief' ook mag zijn. Sommigen vermelden niet eens de aftrek van de gratis kWh, maar houden er gelukkig wel rekening mee op hun factuur.
- wat deze gratis kWh betreft, de Vlaamse energieregulator VREG bij haar leveranciersvergelijking nog steeds de oude prijs hanteert (16,20 cent/kWh)? Voor het jaar 2006 is de prijs nochtans al bekend, namelijk de prijs van 1 januari 2006, zoals hoger vermeld, onafhankelijk van de leverancier waarbij u op die dag klant was, ook al valt die afrekeningsfactuur misschien pas in 2007 in de bus. De gratis kWh wordt immers per kalenderjaar gerekend en moet worden teruggegeven door de leverancier waarbij u op 1 april van dat kalenderjaar klant was.
- stroomtarieven.be het tenslotte oneens is met meestal gebruikte berekeningswijze van de gratis kWh? Volgens stroomtarieven.be is de officiële, ogenblikkelijke elektriciteitsprijs van 1 januari namelijk gebaseerd op de (voor ingewijden) indexeringsparameters Ne en Nc van de voorgaande maand, zijnde december. Voor 1 januari 2006 (tot 31/1/2006 overigens) is dit dus op basis van Ne=1,4117 en Nc=4,5338 en niet op basis van de Ne en Nc die door de federale overheid en de CREG worden gepubliceerd voor jaarlijkse facturatie. Dit laatste is immers inderdaad wat het zegt: een indexering van de factuur voor het verbruik van het gemiddelde over de laatste 12 maanden. Indien men deze laatste indexering gebruikt, is dat immers niet de prijs van 1 januari 2006, maar een prijs die zo ongeveer rond 1 juli 2005 moet hebben gelegen.
Voor facturering van een verbruik kan men niet anders dan met gemiddelden werken, maar voor een vast aantal kWh, tegen een vastbepaalde prijs op een welbepaalde dag, ligt dat wel even anders. Met de officiële prijsformule 8,214 x Ne + 1,698 x Nc komt men dus aan een "gratis kWh-prijs" per 1 januari 2006 op 14,20 cent exclusief BTW, of 17,182 cent/kWh inclusief BTW. Bijna een volle eurocent per kWh meer dus dan wat de VREG u voorrekent. De taksen op de verbruikte kWh moet u natuurlijk wel zelf betalen. Deze worden niet afgetrokken op uw factuur.
- de gratis kWh dus meer waard is dan de betaalde kWh? Je krijgt meer gratis kWh terug dan wat je (gratis) hebt verbruikt (doordenkertje !). Geen enkele leverancier rekent u immers voor uw verbruik meer aan (exclusief taksen en bijdragen) dan die 17,182 cent/kWh. Dikwijls rekent hij u zelfs inclusief taksen en bijdragen minder, tot zelfs aanzienlijk minder, aan dan 17 cent/kWh voor uw verbruik.
- u steeds een beroep kan doen op www.stroomtarieven.be/bereken.php om de juiste kost en commentaar te kennen voor uw verbruik?
Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.