Prijsvergelijking Elektriciteitsleveranciers


 

Waarom een prijsvergelijking?

Vaststaande en officieel goedgekeurde tarieven, zoals deze vroeger bestonden, zijn er in Vlaanderen niet meer. U bent vrij om uw elektriciteitsleverancier te kiezen en uw leverancier is ook vrij om zijn prijzen vast te stellen. De elektriciteitsprijs is bijgevolg voor elke leverancier verschillend, zodat een vergelijking zich opdringt.

Maar hoeveel mag uw elektriciteit dan wel kosten?

Voor een leidraad van stroomtarieven.be van wat uw elektriciteit nu eigenlijk maar zou mogen kosten, zie onze pagina "Vergelijk uw elektriciteitsprijs." Daar kan u de prijs die u zelf betaalt vergelijken met de leidraad waarvan wij vinden dat dit een eerlijke prijs is in een vrije markt.

Voor een vergelijking met Wallonie en Brussel, waar wel nog officieel goedgekeurde tarieven bestaan, en met de werkelijk door de andere leveranciers gehanteerde prijzen, verwijzen wij u naar onze berekeningsmodule.

U zal merken dat de liberalisering in Vlaanderen gemiddeld tot goedkopere prijzen heeft geleid dan in Wallonië en Brussel, maar dat de prijs nog ver boven de leidraadtarieven van stroomtarieven.be ligt. M.a.w. het verschil is onvoldoende groot om van een aanzienlijke prijsdaling tengevolge van de vrije markt te spreken.

De gegeven elektriciteitstarieven op deze website en de leidraadtarieven zijn zo nauwkeurig mogelijk samengesteld. Stroomtarieven.be is echter in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de accuraatheid van de cijfers, noch voor het gebruik dat er kan van worden gemaakt.

Wenst u de officiële gepubliceerde tarieven van de elektriciteitsleverancier zelf te kennen, dan moet u zich tot de websites en documentatie van de onderscheiden leveranciers wenden. Maar ook bij de door hen gepubliceerde tarieven is voorzichtigheid geboden : zij zijn niet altijd bindend en kunnen dikwijls nog met diverse toeslagen worden verhoogd. Let op de kleine lettertjes of raadpleeg de opmerkingen van onze berekeningsmodule (betalend).

Alle op deze website vermelde prijzen zijn altijd inclusief BTW, energietaks, de ODV-bijdrage en de bijdrage voor de CREG.

-   -   -   -   -   -

Belangrijk : Ingevolge het Vlaams Elektriciteitsdecreet (artikel 18bis), moet er aan elk gezin steeds 100 kWh gratis elektriciteit per jaar worden geleverd (aan dagtarief). Bij deze gratis hoeveelheid dient nogmaals 100 kWh per gezinslid en per jaar te worden aan toegevoegd!

De gratis kilowatturen komen op kosten van de netbeheerder. De leverancier mag deze dus niet aan zijn klanten aanrekenen en dient ze bijgevolg van zijn factuur af te trekken tegen de prijs van 17,84 euro per honderd KWh (prijs 2010 - BTW inbegrepen). De CREG- en ODV-bijdragen, evenals de energietaks, moet u evenwel zelf betalen.

Voor het sociale tarief is de hoeveelheid gratis elektriciteit, ingevolge een Koninklijk Besluit, bovendien minimum 500 kWh, ongeacht de gezinsgrootte.

-   -   -   -   -   -

Nieuwsbrief.

Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van de laatste wijzigingen, klik dan hier om ook onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

 

|Home|

Deze bladzijde vervangt de oorspronkelijke bladzijde met vergelijkende overzichtstabellen. De overzichtstabellen zelf zijn vervangen door de berekeningsmodule.


 

Energietarieven.be en stroomtarieven.be zijn realisaties van HeWiCOM.