Er beweegt wat aan de stroom


 

Vraag je gratis stroomcheque

Vooral gunstig als je weinig verbruikt

Iedere persoon die in 2010 stroom verbruikt krijgt een stroomcheque van 17,83 euro. Als je een gezin vormt, krijgt het gezin daar nog eens 17,83 euro bovenop. Een gezin van 4 personen krijgt dus zo'n goeie 89 euro, alleen om elektriciteit te verbruiken. Voorwaarde is wel dat je minstens 100 kWh verbruikt per jaar en per persoon, maar dat is meestal geen probleem. Je moet als gezin van 4 personen al geweldig zuinig zijn om minder dan 500 kWh per jaar te verbruiken, tenzij je je mischien de luxe kunt permiteren om een groot aantal zonnepanelen op je dak te plaatsen. Toch is dat alles mooi meegenomen, ook als je zelf zonnepannelen hebt: hoe minder je verbruikt, bijvoorbeeld juist door het gebruik van die zonnepanelen, hoe groter de relatieve winst. Alleen wie zich geen energiezuinigheid kan permitteren verliest. Want die cheques moeten natuurlijk worden betaald. Dat gebeurt door een prijsaanpassing van de toch nog verbruikte kilowatturen elektriciteit. De verbruikte kWh elektriciteit van iedereen wel te verstaan, niet alleen van je eigen verbruik, want als je slim bent, zorg je ervoor dat je zelf niet teveel verbruikt. Je laat het dus liever aan een ander over om je energiecheque te betalen.

Die stroomcheque moet je in principe niet aanvragen. Je krijgt hem automatisch, ongeacht je inkomen, maar het is toch maar best om even je factuur na te kijken. Op je factuur moet dit worden aangegeven op het lijntje waar wordt vermeld "gratis kWh" of "gratis elektriciteit" (met vermelding van het aantal keren 100 kWh, zoals hierboven uiteengezet). Eigenlijk klopt het niet dat dit een aantal keren 100 kWh gratis elektriciteit is, want de prijs van de kWh die je betaalt heeft helemaal geen invloed op de hoogte van het bedrag dat je ontvangt. Het is dus wel degelijk een stroomcheque voor iedereen die stroom verbruikt. Daklozen komen dus niet in aanmerking. Zij verbruiken niet alleen geen stroom, zijn zijn ook niet in Vlaanderen gedomicilieerd, want ook dat is een voorwaarde.

De cheque moet u worden uitbetaald (of beter gezegd: afgetrokken van uw factuur) door de elektriciteitsleverancier die u op 1 april van elektriciteit voorziet, en dit op de eerstvolgende jaarafrekening na 1 mei, ook als je pas klant bent, of omgekeerd als je na 1 april geen klant meer zou zijn van die leverancier.

En neen, dit is geen vroegtijdige aprilgrap, maar een regeling die al jaren bestaat. Alleen is nog niet iedereen daarvan goed op de hoogte en gebeurt het nogal wel eens dat geen correcte berekening wordt toegepast. De elektriciteitsleverancier weet immers niet altijd goed hoeveel personen op een bepaalde plaats zijn gedomicilieerd.Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |