Er beweegt wat aan de stroom


 

Deflatie weggestroomd?

Alle stroomleveranciers hebben hun nieuwe tarieven voor de maand juli gepubliceerd. Het wordt nu wel duidelijk dat de steeds dalende tendens van de stroomprijzen is gebroken. De laatste maanden bleven de prijzen alsmaar zakken (zie ons archief "Leve de deflatie" op stroomtarieven.be). De prijzen van juli laten nu toch al wat aarzeling zien. Sommige tarieven dalen niet langer, maar blijven stabiel, andere stijgen en nog andere blijven toch nog altijd dalen.

De prijzen van Essent 1 jaar of 3 jaar vast stijgen vrij fors. Ook Ecopower doet er nu een centje bij. Ecopower heeft traditioneel een zeer vast en supereenvoudig tarief, onafhankelijk van de wijzigiing in kosten voor transport, distributie, taxen of verplichtingen. De prijzen zijn gewoon gelijk voor dag-, nacht- of uitsluitend nachtverbruik. Maandenlang heeft de prijs op 17 cent gestaan (ook tijdens de periode van dalende energieprijzen), vanaf nu is dat dus 18 cent.

Nuon comfort (1 of 3 jaar vast) maakt van de gelegenheid gebruik om het uitsluitend nachttarief gelijk te stellen aan het gewone nachttarief. Tot hiertoe was het uitsluitend nachttarief duurder dan het gewone nachttarief. Deze anomalie is nu verholpen, al is dat nog niet volledig zo (normaal is uitsluitend nacht goedkoper dan "gewoon" nacht).

Het Luminus actief-tarief is lichtjes lager dan vorige maand, Luminus vast blijft aan dezelfde prijs en Luminus groen daalt vrij fors. Luminus propageert nu ook een nieuw "Click" tarief.

Electrabel dan van zijn kant laat Energy Plus lichtjes stijgen, Fixplus blijft gelijk, evenals groen (2 jaar vast).

Lampiris houdt het ook bij dezelfde prijs als vorige maand.

In de gebonden markt zouden de prijzen ook lichtjes gestegen zijn. De fameuze parameter Nc, die de brandstofprijzen op de internationale markt weergeeft, is immers ook lichtjes gestegen.

De volgorde in de prijsvergelijking op www.stroomtarieven.be/bereken.php is bijgevolg ook aangepast.

 


Publiciteit:

Onze sponsor biedt snel en goedkoop internet


 

Toemaatje

Vanaf deze maand zou iedereen die recht heeft op het sociale tarief dat ook automatisch moeten ontvangen, zonder het zelf te moeten aanvragen. Nogal wat mensen weten niet dat ze recht hebben en hebben bijgevolg nooit het sociale tarief aangevraagd. Dit betekent dat er vanaf heden heel wat meer mensen van de zogenaamde sociale maximumprijzen zullen genieten. Anderzijds zullen er ook heel wat mensen uit de boot vallen. Er zijn immers ook nogal wat gezinnen die dit recht niet (meer) hebben, maar nooit werden "geregulariseerd". Hoe en wanneerzal worden meegedeeld dat hun tarief is gewijzigd is niet bekend. Het is immers zo dat zonder voorafgaande verwittiging, men alleen op het ogenblik van de afrekening kan nagegaan of zijn tarief ondertussen is gewijzigd.

De sociale maximumprijzen wijzigen om de zes maand. Vanaf 1 augustus zijn er hierdoor nieuwe tarieven. Ondanks de nu stijgende tendens van de elektriciteitsprijs, zal het sociale tarief dan weer zakken. Dit komt omdat de sociale maximumprijzen worden berekend als het goedkoopste tarief dat men op de markt kon vinden tijdens de laatste maanden. En aangezien deze de laatste maanden juist laag waren in vergelijking met de vorige periode, zal het sociale tarief bijgevolg de tegenovergestelde tendens vertonen dan de meeste andere tarieven.

 


Publiciteit


Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |