Er beweegt wat aan de stroom


 

Nieuwe berekening gratis kWh in 2008

 

Voor elk probleem een oplossing

Elk gezin krijgt jaarlijks 100 kWh elektriciteit gratis, met daarbovenop nog eens 100 kWh per gezinslid.

Aangezien de elektriciteitsprijzen van alle leveranciers verschillend zijn, werd voor de gratis kWh een prijs vastgelegd die gelijk is aan de prijs van de elektriciteit in de zogenaamde gebonden markt, op 1 januari van het betrokken jaar. Op die manier was iedereen "gelijk voor de wet". De gebonden markt is de (elektriciteits)markt waarbij men niet zelf zijn leverancier kan kiezen. In Vlaanderen kan men zijn leverancier al kiezen sinds 1 juli 2003, maar in WalloniŽ en Brussel bestond tot vorig jaar wel nog een gebonden markt.

Nu is dat niet langer meer het geval, zodat er ook geen prijzen van de gebonden markt meer bestaan in BelgiŽ. Dat zou er kunnen toe leiden dat er ook geen gratis kWh meer is in Vlaanderen. Daarom heeft de Vlaamse Regering op 1 februari 2008 principieel beslist dat de gratis kWh voor 2008 op een andere manier moet worden vastgelegd. Voortaan wordt de prijs van de gratis kWh gelijk aan de prijs van het sociaal tarief. Het sociaal tarief bestaat wel nog in BelgiŽ en werd in de loop van 2007 zelfs nog grondig aangepast. Het voornemen van de Vlaamse Regering moet na deze beslissing wel nog worden voorgelegd aan verschillende adviesorganen.

 

Electrabel

Ook zonder het probleem van het wegvallen van de gebonden markt, was het hoog tijd om de formule van de gratis elektriciteit te herzien. Deze werd immers berekend volgens een prijsindexering die eigenlijk alleen van toepassing was voor Electrabel. De markt bestond destijds voornamelijk uit Electrabel.

De fameuze prijsherzieningsparameters Ne en Nc hielden dan ook alleen maar rekening met de personeelskosten, werkingskosten en energieaankoopkosten van Electrabel. De leveranciers die wij vandaag kennen hebben andere personeelskosten, andere werkingskosten en andere energieaankoopkosten. Voor hen zijn die prijsherzieningsformules dus eigenlijk niet geschikt. Toch gebruiken ze die dikwijls nog om de consument toe te laten de prijzen te vergelijken met deze van Electrabel, al is dat niet altijd opportuun.

Deze maand nog liet de waakhond van de energiemarkt, de CREG, uitschijnen dat Electrabel de parameter voor de brandstofkosten wel eens durft te manipuleren.

Het gebruik van de Electrabel-parameters voor het sociale tarief was destijds ook de voornaamste reden waarom het sociale tarief dikwijls duurder was dan de vrijemarkttarieven.

 


Publiciteit:

Neem nu via stroomtarieven.be een proefabonnement van 2 maanden op Test-Aankoop! Je ontvangt het magazine van Test-Aankoop dan twee maanden gratis, samen met maar liefst 2 cadeaus:

een gratis digitale videocamera + een gratis USB-laserpen.

Er is geen aankoopverplichting. Wil je het abonnement niet, dan laat je Test-Aankoop weten dat je je proef-abonnement stopzet. De cadeaus mag je houden.

Profiteer nu van deze fantastische aanbieding!


 

Nog even wachten

Opgelet: voor wie de afrekening van zijn gratis elektriciteit voor 2007 nog niet heeft ontvangen, zal deze nog steeds volgens de oude formule worden berekend, ook als zijn factuur in 2008 valt. De gratis kWh elektriciteit voor 2008 wordt toegekend door de leverancier die u op 1 april 2008 van elektriciteit voorziet. Het is nog even wachten dus.Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |