Er beweegt wat aan de stroom


 

"Geef" meer gas !

 

Electrabel

Eind juni kondigde Electrabel een ernstige prijsverhoging aan voor aardgas vanaf 1 september 2007. Ondertussen verklaarde zij dat de prijsverhoging wordt uitgesteld tot 1 oktober 2007, weliswaar niet wordt verminderd, maar toch niet zo voelbaar zal zijn als sommigen denken. Minister Verwilghen reageerde verbolgen op dit soort communicatie en beval de energieregulator CREG een nader onderzoek. De CREG heeft dit onderzoek afgerond en komt tot volgende conclusies:

  1. De CREG kan bevestigen dat een gemiddelde residentiŽle aardgasverbruiker 172 euro/jaar mťťr zal betalen, hetgeen neerkomt op een stijging van de jaarlijkse gasfactuur met 17 %.
  2. Voor wat elektriciteit betreft, is de stijging van de factuur van het merendeel van de professionele verbruikers beperkt tot 3 ŗ 7% (jaarverbruik van 1.600 tot 7.500 kWh). Voor een klein aantal klanten zal de stijging echter wel vrij belangrijk zijn, namelijk tussen 8% en 18% (jaarlijks verbruik tussen 7.500 kWh en 120.000 kWh).
  3. De prijsstijgingen zullen voor het grootste deel pas voelbaar zijn in 2008 omdat de verbruikers pas dan de eindafrekening zullen krijgen voor een verbruik waarin de prijsverhoging ten volle werd doorgerekend. Deze vaststelling betekent uiteraard niet dat de prijsverhoging er daarom minder om is.
  4. De redenen die Electrabel aanhaalde om de aardgasprijsverhogingen door te voeren, zijn dikwijls maar niet altijd even pertinent:

De CREG zegt bovendien dat de redenen die Electrabel aanhaalde om de prijzen voor elektriciteit voor professionele klanten te verhogen eveneens dikwijls maar niet altijd even pertinent zijn:

De CREG besluit dan ook dat door de aangekondigde prijsverhogingen Electrabel zijn winstmarges veilig stelt t.a.v. zijn concurrenten. Maar ook dat in principe geen enkele overheidsinstantie in dit land vandaag over de mogelijkheid beschikt om deze prijsstijgingen tegen te houden.

Het was vooral Test-Aankoop die bij de minister en de CREG aandrong op maatregelen. Die zullen er blijkbaar dus niet komen.

 

Sociale tarieven

Vanaf 1 augustus 2007 gaan in principe ook de nieuwe sociale tarieven in voege, zowel voor aardgas als voor elektriciteit. Voor wie er recht op heeft, zullen deze tarieven nooit eerder zo laag zijn geweest, althans indien men ze vergelijkt met de tarieven van diegenen die er geen recht op hebben.

Spijtig genoeg vindt men op 1 augustus 2007 de nieuwe tarieven nog altijd nergens terug: niet bij de leveranciers, niet bij de Federale Overheidsdienst Economie, noch bij de energieregulator CREG. Meestal krijg je daarbij nog de verkeerde informatie: zelfs uitdrukkelijk vermeld aals prijs voor de maand augustus 2007 wordt nog de oude prijsformule geafficheerd.

 

Nog meer van dat gas

Sinds kort kan u de aardgasprijzen ook vergelijken op www.gastarieven.be, zowel voor Vlaanderen als voor WalloniŽ. In de loop van deze week zullen ook de nieuwe tarieven voor augustus daarop worden vermeld. Laat u echter niet misleiden: zoals hoger vermeld zullen deze van Electrabel vanaf oktober nog aanzienlijk stijgen. De andere leveranciers melden ondertussen dat zij gouden zaken doen.Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |