Er beweegt wat aan de stroom


 

Vrolijke tarieven en een stromend nieuwjaar

 

Stroomtarieven.be wenst u een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar. Onze website bestaat nu reeds drie jaar en kende tot uitgerekend haar derde verjaardag van 18 december 2003 geen noemenswaardige concurrentie. Op diezelfde dag besloot de VREG om eveneens op basis van reële verbruikscijfers de jaarlijkse kostprijs van uw elektriciteitsleveringen te berekenen.

Toch is stroomtarieven.be vandaag weer een stapje voor. U kan er nu reeds de tarieven voor 2004 raadplegen, rekening houdend met de gestegen netkosten en de eveneens gestegen heffingen en belastingen. Hiermee steken wij zelfs de leveranciers de loef af !

Tijd dus om eens te kijken wat de liberalisering ons totnogtoe heeft opgeleverd. Begin dit jaar beloofden de uitdagers ons nog gemiddelde prijsverminderingen van 10 à 15 % ten opzichte van de gevestigde operatoren. Wat is hiervan overgebleven? De beste vergelijkingsbasis is natuurlijk de nog steeds 'gebonden' monopoliemarkt in Wallonië. Op indexeringen, heffingen en belastingen na (waar dus eveneens prijsverhogingen hebben plaatsgehad), is er in Wallonië immers niets veranderd.

Zoals nu nog in Wallonië kon je begin dit jaar je elektriciteitsmaatschappij niet kiezen. Je had maar één mogelijke leverancier : je intercommunale. Elke intercommunale hanteerde ook dezelfde prijzen. In Wallonië is dat dus nu nog steeds het geval.

Voor een gemiddeld gezin, dit is een gezin met 2,4 gezinsleden (dit lijkt weinig, maar het is effectief zo), met een gemiddeld jaarverbruik van 3600 KWh, waarvan 1200 KWh 's nachts, bedragen de jaarlijkse elektriciteitskosten in Wallonië 538 euro.

--------------------------------
Publiciteit
HeWiCOM, sponsor en host van stroomtarieven.be wenst de nagenoeg 2000 regelmatig ingeschreven abonnees van deze nieuwsbrief een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.

HeWiCOM is een kleine KMO. Zij ontwerpt en verzorgt specifieke toepassingen voor het internet, afstandbesturing of SMS-diensten, waarbij deze drie diensten onderling met elkaar kunnen worden gekoppeld.

Meer info op www.hewicom.be
--------------------------------

In Vlaanderen is het wat ingewikkelder. Niet minder dan 7 elektriciteitsleveranciers dingen naar uw gunsten, waarvan de meeste dan nog met verschillende tarieven, wat in het totaal zo'n 20 tariefmogelijkheden geeft. Alsof dat nog niet genoeg is, hangt de prijs bovendien nog af van waar u woont.

De 15 netbeheerders die de elektriciteit van de energieleveranciers tot bij u brengen, hanteren elk ook nog eens verschillende prijzen. Tussen de goedkoopste, AGEM en ETIZ, met respectievelijk 6,5 en 7,11 cent/KWh en de duurste, het Havenbedrijf Antwerpen en Gaselwest, met respectievelijk 10,4 en 10,47 cent/kWh is er een verschil van 3,97 cent/KWh (aan dagtarief) ! Voorts heeft Interelectra een vrij hoog dagtarief, maar het goedkoopste nachttarief in Vlaanderen.

Ons 'gemiddeld gezin' van theoretisch 2,4 personen in Hasselt (net van Interelectra) betaalt hierdoor :

De goedkoopste is dus slechts 5,9 % goedkoper dan de "niet vrije markt". WattPlus is zelfs 6 % duurder (zonder domiciliëring).
(*) Voor Nuon werden de verhoogde belastingen en heffingen hierboven nog niet in rekening gebracht.

In Antwerpen (net van Imea) betaalt ditzelfde theoretische gezin van 2,4 personen :

of respectievelijk 10,3   5,9   en 0,8 % minder dan in de niet-vrije markt. In Antwerpen is er dus toch een mogelijk verschil van 10 %, maar dit is dan vooral toe te schrijven aan Imea, die als een van de goedkope netbeheerders wordt beschouwd. De prijzen van het netbeheer hebben niets te maken met de vrije markt.

Conclusie : er blijft wel nog wat werk aan de winkel om de beloften van begin 2003 waar te maken.

Toemaatje
Als toemaatje nog een gouden tip voor diegenen die na 1 december 2003 zijn verhuisd of van leverancier zijn veranderd of die in de loop van 2004 nog verhuizen of zullen veranderen: Laat uw nieuw adres weten aan de netbeheerder en elektriciteitsleverancier die u op 1/12/2003 bediende, in verband met uw recht op gratis elektriciteit voor de tweede helft van 2003.

De leverancier die u op 1/12/2003 van elektriciteit voorzag moet u nog de gratis KWh toekennen voor de tweede helft van 2003, ook als u ondertussen naar een andere leverancier bent overgestapt. In principe moet hij dit doen ten laatste bij zijn (eerste) afrekeningsfactuur in 2004. Wegens de moeilijkheden om de juiste informatie te verzamelen kan dat ook wat later zijn. Het is dus van belang dat u hem en uw toenmalige netbeheerder zelf die informatie geeft.

Het aantal gratis KWh is gelijk aan 50 maal het aantal gezinsleden + nogmaals 50 KWh voor het gezin samen. Het af te trekken bedrag van de factuur (m.a.w. de teruggave) gebeurt naar rato van 15,626 cent/KWh (inclusief BTW). Dit is de "officiële" prijs van de KWh, zoals hij wordt toegepast op 1 januari 2004 in de gebonden markt, maar dan zonder de energietaks en de heffingen. De energietaks en de heffingen moet u immers wel zelf betalen.

Indien u in de tweede helft van 2003 een aantal maanden nog door de standaardleverancier of door Nuon Comfort werd bediend, heeft u voor de betreffende maanden in principe daarnaast ook nog recht op de teruggave van het verhoogde vast recht die deze leveranciers hadden doorgerekend om de kosten voor de gratis KWh te financieren (en dit ongeacht of u ondertussen bent overgestapt). De financiering gebeurt nu immers door de netbeheerder, ook voor de tweede helft van 2003.


Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |