Er beweegt wat aan de stroom


 

 

Hoger? Lager?

Vorige week (eind mei 2003) in alle kranten : "Lager stroomtarief : de CREG ziet ruimte voor een verlaging van het stroomtarief voor particulieren met 10 tot 15 procent, naargelang de woonplaats. De CREG heeft hard gesnoeid in de distributietarieven."

Maandag (2 juni 2003) op een studiedag met Vlaams minister Bossuyt, bevoegd voor energie : "Iedereen krijgt een rantsoen van 100 KWh gratis elektriciteit per gezinslid, waarmee alle basisbehoeften - licht, tv, wasmachine - kunnen worden gedekt."

Dinsdag (3 juni 2003) in de kranten : "Weinig Vlamingen veranderen van energieleverancier", "Vlaming ligt niet wakker van vrije stroommarkt", "Vlamingen kiezen voorlopig energie van Electrabel" : reden : "Er konden door de leveranciers geen prijsoffertes worden gegeven omdat de distributietarieven niet tijdig bekend waren."

Maar op dezelfde dag ook (De Standaard) : "Wattplus geeft geen stroomkorting meer in Limburg". "Algemeen directeur André Jures : 'Het lijkt mij logisch dat een bedrijf zoals Wattplus niet met verlies gaat werken' en 'neemt zich in ieder geval voor om de tariefbeslissingen van Luminus af te wachten vooraleer zelf prijzen vast te leggen" : reden : "Distributietarieven van Interelectra zijn veel te hoog. We gaan duidelijkheid vragen aan de CREG over hoe de distributietarieven worden berekend."

Woensdag (4 juni 2003) in de kranten : "Vlaams Parlement : groen licht voor gratis stroom in vrije markt : in de bevoegde commissie is dinsdag een voorstel van decreet van Bruno Tobback goedgekeurd. Het gaat om een uniform systeem, ongeacht met welke leverancier de klant een contract heeft, aldus Toback."
en zelfs : "Electricité gratuite en Flandre après libéralisation aussi."

Op dezelfde dag ook : "Interelectra verhoogt winst tot 89 miljoen euro", terwijl "Liberalisering kost Interelectra kwart van stroomverkoop".

En ongelooflijk : "Prijzenoorlog stroom begonnen". Gazet van Antwerpen weet prijzen te bemachtigen, meent ze zelfs te kunnen vergelijken en weet : "Electrabel wordt duurste".

Woensdag, 4 juni 2003, op TV : Minister Bossuyt erkent dat prijsvergelijkingen moeilijk zijn, maar kondigt aan dat de leveranciers zullen verplicht worden om een eenvoudige, goed leesbare factuur op te stellen, zodat vergelijking mogelijk wordt.

Tot vandaag, 4 juni 2003, op de website van Luminus : "Als de Vlaamse regeling met betrekking tot gratis elektriciteit na 1 juli verschilt met de regeling voor 1 juli, zal Luminus de tarieven aanpassen" : Neen dus. Electrabel van haar kant gaat er nog wel van uit dat de regeling na 1 juli niet meer verder zal bestaan en verlaagt bijgevolg drastisch het vast recht. Dat zal wellicht snel worden rechtgezet.

Conclusie zoals in Quiévrain : zullen ze hoog of laag vliegen ? : "De begeleiders wachten."

Ondertussen analyseert stroomtarieven.be verder de voorstellen en publicaties van de leveranciers en past zij op basis hiervan eventueel haar leidraadtarieven op www.stroomtarieven.be/vergelijk.htm aan.


Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.

| Top | Archief overzicht | Terug | Home |